Foxconn har gått ut med ett meddelande som avfärdar rapporter om att en strejk ska brutit ut på en av företagets fabriker i fredags. Enligt Foxconn inträffade några mindre oroligheter tidigare i veckan, men dessa åtgärdades omedelbart.

Enligt den arbetsrättsorganisation som först rapporterade om strejken, China Labor Watch, så finns det fortfarande vissa frågor som inte är lösta.

foxconn Zhengzhou
Foxconns fabrik i Zhengzhou, Kina.

China Labor Watch meddelade i fredags att tusentals arbetare vid Foxconns fabrik i den kinesiska staden Zhengzhou har inlett en strejk, något som ska ha lett till att tillverkningen av Apples nya Iphone 5 stoppats.

Enligt arbetsrättsorganisationen ska det ha rört sig om mellan 3 000 och 4 000 arbetare som vägrat att arbeta efter att Foxconn uppges tvingat dem att arbeta under landets veckolånga nationella helgdag som inleddes i måndags förra veckan.

Foxconn uppger emellertid att de som valt att arbeta under heldagen gjorde så frivilligt, och har även fått tre gånger så hög timlön som normalt. Enligt Foxconn har det inte varit tal om några strejker och fabrikens produktionstakt har inte påverkats.

China Labor Watch uppger att de arbetare som strejkade i fredags var tillbaka på sina arbetsplatser under lördagen.

Det är inte första gången Foxconn har varit i blåsväder. Senast i förra månaden inträffade ett upplopp med över 2 000 inblandade vid Foxconns fabrik i den kinesiska staden Taiyuan. Upploppet ska enligt arbetarna startat efter att Foxconns vakter misshandlat några av arbetarna.

IDG News