”Det roligaste med mitt jobb är helt klart att jag får se något växa fram, det är alltid något i förändring”, säger Olivia Wiberg, ansvarig för webbshopen på Bonnier Tidskrifter.
”Det roligaste med mitt jobb är helt klart att jag får se något växa fram, det är alltid något i förändring”, säger Olivia Wiberg, ansvarig för webbshopen på Bonnier Tidskrifter.
Testarkitekt
Gör strategier för it-avdelningen

I takt med att tester blir allt mer affärskritiskt för företagen har jobbet som testarkitekt vuxit fram. En av de främsta arbetsuppgifterna är att ta fram en teststrategi för hela it-avdelningen, det vill säga hur organisationen jobbar med tester, vilka verktyg som används, och vad som ska testas och inte.

Dessutom tar en testarkitekt fram implementeringsförslag, stöder och genomför införandet, hjälper till med analyser men också med att driva igenom hela strategin.

Mattias Bergströmner på Sogeti är en av Sveriges hittills relativt få testarkitekter. Han är väldigt nöjd med sitt yrke.

– Det absolut bästa med att vara testarkitekt är att jag får förtroendet att vara rådgivare åt en senior person. Jag pekar både ut riktning och säger hur det ska göras, säger han och förklarar att jämfört med exempelvis testledaren jobbar testarkitekten mer managementinriktat.

Hur tror du efterfrågan ser ut framöver?

– Att vi får se fler testarkitekter i framtiden råder det ingen tvekan om. I takt med att frågeställningar testarkitekterna jobbar med blir mer aktuella ökar behovet.

Webbshopsansvarig

Måste ha bred kompetens

Att e-handeln ökar kraftigt råder ingen tvekan om, och i takt med det uppstår nya titlar. En av dem är webbshopsansvarig.

– Tjänsten som webbshop manager är väldigt bred. Jag sköter alltifrån inköp av produkter till shoppen, marknadsföring utåt och den tekniska utvecklingen, säger Olivia Wiberg, webbshopsansvarig på Bonnier Tidskrifter sedan i somras.

Hon är utbildad inom webbproduktion och kom senast från en tjänst som webbdesigner på marknadsavdelningen inom samma bolag. Hur cv:t för en webbshopsansvarig ser ut kan variera, men många har en ekonomisk eller teknisk bakgrund.

Hur efterfrågad är du?

– Det är en helt ny typ av tjänst och det märks att det är en åtråvärd kompetens.

Ser du dig som webbshopsansvarig även i framtiden?
– Jag känner att jag hittat min nisch. Jag gillar bredden och lär mig hela tiden nya saker om min målgrupp, så det är verkligen något jag kan tänka mig att fortsätta jobba med.


Sida 1 / 2

Innehållsförteckning