"Vi är där, väldigt "hands on" och bemöter personerna vi träffar på ett korrekt sätt", säger vd:n Peter Palmqvist om varför de lyckats med rekryteringen på Irland.
"Vi är där, väldigt "hands on" och bemöter personerna vi träffar på ett korrekt sätt", säger vd:n Peter Palmqvist om varför de lyckats med rekryteringen på Irland.

– Det gör vi framförallt eftersom vi hittar bra kompetens där. I snitt anställer vi 10 till 15 per gång. Kompetensbilden på it-personal har ju vridits till att man vill ha kommunikativa, teamorienterade personer som kan flera språk. Det kan ju tyckas lite klyschigt, men nu är det faktiskt riktigt viktigt. De som vi träffar på Irland passar bra in på den här profilen. De talar flera språk och är vana vid att jobba i en internationell miljö.

För många svenska it-företag verkar det inte räcka att man kan engelska längre, utan man ska även kunna svenska. Hur ser du på det?
– I längden tror jag det kommer skapas ett a- och b-lag. Till a-laget kommer de företag som förstår att man inte kan begränsa sig till it-personal som kan tala svenska tillhöra, medan resten hamnar i b-laget. Visst, handlar det om en helpdesktjänst förstår jag, men om det är en it-arkitekt eller utvecklare tycker jag det ska räcka med engelska. Jag tycker vi är för språkfokuserade i Sverige, vi har helt enkelt inte råd att tacka nej till den här kompetensen.

Vilken typ av kompetens letar ni efter på Irland?
– I första hand söker vi personal till helpdesk och support. Det finns många yngre svenskar som åker dit något år för att jobba och de försöker vi fånga upp. Sedan letar vi alltid efter Dotnet-kompetens och utvecklare. Men vi har också personer från Spanien och Grekland som söker sig till oss, de har ofta bra kvalifikationer, däremot kan nivån på engelskan variera. Om vi har möjlighet väljer vi att ta in dem. Däremot kan det ibland vara svårt att få ut dem i jobb, även om de kan engelska.

Är det flera i branschen som gör som ni och åker till Irland för att hitta it-personal?
– Jag har hört om något annat företag som testat, men det verkar bara vara vi som lyckas.