Cio. &rdquo;Jag tror att m&aring;nga cio:er &auml;r civilingenj&ouml;rer i grunden, men det blir allt vanligare att man kommer fr&aring;n andra, mindre tekniktunga delar av verksamheten&rdquo;, s&auml;ger Marie Ekelberg.<br />
Cio. ”Jag tror att många cio:er är civilingenjörer i grunden, men det blir allt vanligare att man kommer från andra, mindre tekniktunga delar av verksamheten”, säger Marie Ekelberg.
It-chef. &rdquo;Det kan ibland vara en f&ouml;rdel att inte vara it-utbildad&rdquo;, s&auml;ger Cecilia Henriksson.<br />
It-chef. ”Det kan ibland vara en fördel att inte vara it-utbildad”, säger Cecilia Henriksson.
När Marie Ekelberg klev på som cio för försäkringsbolaget Movestic hade hon redan jobbat över fem år inom företaget, något som var en klar fördel.

– Jag hade redan en förståelse för verksamheten och affären, vilket är absolut nödvändigt för att veta var systemen behöver stödas och utvecklas, säger hon.

Eftersom Movestic har genomgått ett systemskifte som slutfördes 2011 går hennes dagar huvudsakligen åt till två saker.

Det handlar om att jobba på en långsiktig strategi, men Marie Ekelberg får också stångas med många följdfrågor med anledning av systembytet för att säkerställa kvaliteten i processerna.

– Hur kan vi säkerställa att vi jobbar så effektivt som möjligt? Är vi snabba nog, har vi bra kvalitet på våra tjänster och är vi rätt ute i hur vi tänker, nämner hon som exempel.

Som cio sitter hon med i företagets ledningsgrupp, något som hon tror är ganska vanligt i dag.

– Om inte annat borde det vara så. It är avgörande för verksamhetens framgång oavsett bransch, påpekar Marie Ekelberg.

I bagaget har hon en civilekonomexamen och dessutom en i franska, även om hon inte fått så mycket användning av den sistnämnda i sin karriär som hon en gång önskade.

It-kunskaperna har hon fått på vägen.

– Innan jag började på Movestic jobbade jag fem år med projektledning på Skandia. Det är sällan projekten handlar renodlat om verksamhet eller om it, utan det har ofta ett inslag av båda. Nyckeln är att omge sig med duktiga människor och det har jag har alltid gjort.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning