IMPULSIV. "Jag var snabb med att räcka upp handen när vi fick frågan om någon av oss ville flytta till Malta för att jobba. Jag var nyfiken på att pröva ett nytt land", säger Sammy Landström som trots vardagen har lite av en semesterkänsla varje dag han går från jobbet.
IMPULSIV. "Jag var snabb med att räcka upp handen när vi fick frågan om någon av oss ville flytta till Malta för att jobba. Jag var nyfiken på att pröva ett nytt land", säger Sammy Landström som trots vardagen har lite av en semesterkänsla varje dag han går från jobbet.
Sedan april 2011 jobbar Sammy Landström på Malta. Därför blir vårt möte inte som alla andra, i stället möts vi genom en videokonferens där jag sitter i ett av Betssons konferensrum i Stockholm och han på spelföretagets huvudkontor mitt i Medelhavet.

När han lämnade Sverige var tanken att bara vara borta ett år, men mycket har hänt som har fått honom att omvärdera sin tidsplan.

– Jag flyttade till Malta för att vara närmare affären och skaffa mig nya erfarenheter. När man jobbar med beslutsstöd är det viktigt att ha ett ben i varje läger, både teknik och verksamhet. Nu har jag bott här i över 18 månader och som det känns nu vet jag inte när jag flyttar hem. Jag stannar på obestämd tid så länge det är kul, säger Sammy Landström.

För drygt ett halvår sedan tog Sammy Landström klivet upp och blev chef för BI-gruppen som finns både på Malta och i Stockholm. Med åtta respektive fyra personer i varje team har han blivit ”bästa kompis med Skype” för att hålla kontakt med medarbetarna i Sverige. Dessutom reser han hem en gång i månaden för att jobba och träffa utvecklarna personligen.

Den som jobbar med beslutsstöd på Betsson får verkligen ägna sig åt mycket olika saker, förklarar han. Alltifrån att hjälpa finansavdelningen att ta fram rapporter, stötta marknadsavdelningen med e-postkampanjer, skicka ut bonus till spelare och dela in kunder i olika segment.

– Vi är i landet mellan affär och teknik. Där vi sitter får vi verkligen se ett snabbt resultat av det vi gör. Att vara en del av det som händer och som driver affären framåt är klart det bästa med att jobba med beslutsstöd. Det kan också bli mycket att göra och långa arbetsdagar.

Betsson har drygt 500 medarbetare på Malta och mellan 30 och 40 procent av dem är svenskar. Merparten av de som kommer från Sverige jobbar med kundtjänst, konstaterar Sammy Landström. Än så länge har han inte en enda svensk i sitt team på huvudkontoret, utan merparten är malteser.

– Det är verkligen hög efterfrågan på beslutsstöd inom Betsson, det gör att vi inte behöver sälja in oss internt. Tvärtom, alla kommer till oss.

Hur ser du på din framtida karriär?
– Jag skulle gärna växa i chefsrollen. Jag vill få andra att utvecklas och stötta mina medarbetare som individer för att hjälpa dem framåt.

Om du skulle tänka bort it och ägna dig åt något helt annat?
– Finns det något annat? Skämt åsido är jag nog lite för fast i nuet för att kunna tänka i de banorna. Men jag har alltid drömt om ett sabbatsår och resa runt, så mitt svar får nog bli just det.