Charlotte Nordén, Adecco
Charlotte Nordén, Adecco
– Under förra hösten jobbade vi mycket med fysisk hälsa och tog fram en träningsapp för att motivera anställda att röra på sig. I år har vi valt att fokusera på feedback och beröm. Det får anställda att må bättre, men det finns också forskning som visar att företag med en positiv feedback-kultur är mer lönsamma och effektiva än andra.

Hur är det med er egen feedback-kultur?
– Generellt sett tror jag att vi svenskar är lite blygsamma och inte så bra på att berömma varandra. Det gäller även vårt företag. Det var därför vi tog fram den här appen, för att öva på att ge och ta emot beröm.

Hur funkar appen?
– Efter att ha laddat ner appen pågår övningen i tio dagar. Varje dag får du en push notis om att en ny övning väntar i appen. Det börjar på en ganska låg nivå och handlar om alltifrån att berömma en kollega för sin arbetsinsats eller fysiska attribut, men också om att ta emot beröm själv. Du har ett visst antal timmar på dig att slutföra övningen och får en påminnelse innan tidsfristen löper ut. Efter tio dagar kommer en sammanställning och en utvärdering av din kompetens i att berömma.

Vilka har fått ta del av den?
– Till en början alla anställda, men även våra konsulter och kunder har fått pröva den. Appen är tillgänglig för alla som vill testa. Vi har fått mycket positiv repons internt.

Vad hoppas ni få ut av berömövningen?
– Det skulle vara att sätta sig på höga hästar att tro att den är revolutionerande. Däremot tror jag att många har tagit de första trevande stegen mot att bli bättre på att både ge och ta emot beröm. Jag hoppas att den blir en snackis och skapar bättre trivsel på svenska arbetsplatser och det är ju hela syftet.