14 tuffa frågor på anställningsintervjun – och hur du svarar på dem

Publicerat: den 20 juni 2018 Av

Tuffa frågor på anställningsintervjun

Läs också: 
Så slipper du ljuga på jobbintervjun >>
Fem frågor du måste ställa själv på intervjun >>

För att lyckas på jobbintervjun kan det vara bra att öva. Faktum är att även de frågor som verkar enkla kan vara de som avgör om du får jobbet eller inte. Amerikanska CIO har tipsen på hur du ska svara. 

Handslag

1. Kan du berätta lite om dig själv?

Låter det som en lätt fråga att svara på? Nja, den är knepigare än du tror. Det duger inte att börja prata lyriskt om att du gillar att sticka eller att du har en katt – men att börja mala om varenda anställning du haft är inte bättre, konstaterar Rick Gillis, som är jobbstrateg och skrivit flera böcker.

Han rekommenderar att du i stället lyfter fram de fyra saker du lyckats bäst med.

– Du kan berätta om hur du tidigare lyckats dra in pengar till ett företag eller sparat pengar åt ett företag. Ge en koncis och övertygande dragning om hur du har adderat värde, säger han.

2. Hur fick du reda på det här jobbet?

Frågan är mer laddad än man kan tro. De flesta arbetsgivare gillar att anställa personer som har referenser som de känner till, framhåller Dan Schwabel, forskningsansvarig på Future Workplace, ett konsultföretag med arbetsledning som fokus.

Därför är det läge för dig att lyfta fram om du har kontakter inom företaget.

Men om det nu inte är genom kontakter du fått reda på jobbet utan kanske på ett event eller en annons – förklara då vad det var med just det jobbet som fick dig intresserad och varför du är perfekt för det.

3. Vad vet du om företaget?

Självklart ska du ha gjort din läxa och researchat den potentiella arbetsgivaren. Men nöj dig inte med bara lite allmän info, råder Rick Gillis.

Kolla affärspress, tidningar och alla andra uppgifter om bolaget du kan hitta för att se vad företaget har på gång. Försök att räkna ut hur deras strategi ser ut och vilka mål som ligger bakom. Företagskulturen är också viktigt så se till att du känner till lite om den och känner att du kan passa in i den. 
– Att du ansträngt dig ger dig en fördel framför andra kandidater för det visar att du inte bara har kunskap om företaget utan också om vart det är på väg. Och då kan du anpassa dina svar så att de passart in i det mönstret, säger Rick Gillis. 

4. Vad är dina största styrkor?

Här får du en ny chans att hamra in vad du lyckats med, din kompetens och din erfarenhet. Försök att anpassa svaret så att det inte bara är det du tror intervjuaren vill höra utan också får med sådant som är relevant för rollen ocjh mer specifikt än sådant som "kommunikation".

5. Vad är dina svaga sidor?

Det kan tyckas uppenbart men låt bli sådant som att du brukar vara försenad eller att du inte jobbar bra i team. Att du inte har några svagheter är inte heller ett bra svar. Idealsvaret är snarare ett som visar att du känner dig själv, förstår vilka delar du kämpar med professionellt och också lägger till vad du gör för att förbättra dig.

Om du exempelvis tycker det är svårt att prata inför andra men har börjat träna på det genom att gå med i någon förening så är det en godbit som du ska se till att få med.

6. Vad har du lyckats bäst med professionellt?

En fråga som ger dig ytterligare en chans att peka ut dina jobbframgångar och också beskriva dem mer detaljerat och med mer fakta. Varför inte kolla upp med din tidigare arbetsgivare och be dem ta fram hur mycket du hjälpt dem spara eller tjäna – i tid eller pengar.

– Jag hade en kund som gick till en tidigare arbetsgivare, en bank och upptäckte att en del av en mjukvara han utvecklat hade sparat miljontals dollar och omfördelat flera tusen mantimmar och på så sätt lösgjort både personal och resurser. Han var chockad. Så försök att kvantifiera och verifiera sådanahär data – arbetsgivarna vill veta hur du kan hjälpa dem att tjäna eller spara pengar, säger Rick Gillis.

7. Berätta om en konflikt eller en utmaning du haft på jobbet och hur du hanterat det?

Konflikter uppstår så det är inte konstigt att en arbetsgivare vill veta hur du agerar i en sådan situation. Hur hanterar du en kollega som du retar dig på? Hur klarar du att fatta, eller ta emot, svåra beslut? Bästa sättet att svara på det är att måla upp situationen och sedan förklara hur du agerade. Helst också hur det hela löste sig på ett bra sätt.

8. Var ser du dig själv om fem år?

Den som anställer dig vill gärna veta om du sätter realistiska mål för din karriär, få ett grepp om din ambitionsnivå och se om jobbet ligger i linje med de planer du har.

– Om de anställda inte ser en väg upp så börjar de leta efter en väg ut, säger Dan Schwabel.

Han framhåller att det är viktigt för företagen att behålla duktiga anställda för de växer inte på träd.

– Det ligger i företagens intresse att göra de anställdas kompetens, erfarenhet och intresse till en prioriterad fråga och hjälpa dem att ta sig fram och hålla liv i sin plan för att utvecklas.

9. Varför vill du sluta på ditt nuvarande jobb?

Det här är en tuff fråga men det gäller att vara ärlig och positiv och vad du än gör så prata inte illa om din senaste arbetsgivare. Gå i stället på linjen att du letar efter nya möjligheter och förklar varför och på vilket sätt just det här jobbet och det här företaget verkar passa dig bättre än de tidigare. Om du fick sluta på grund av neddragningar så är det ett helt godtagbart svar.

10. Varför fick du sparken?

Ja, nu blir det ännu svårare, speciellt om du inte är på god fot med din förra arbetsgivare. Men återigen så måste du visa dig positiv. Börja inte harva om hur hemsk din tidigare arbetsgivare var. Dela med dig av vad du lärt dig av det i stället, hur erfarenheten formar hur du tar dig an ditt nya jobb.

11. Varför finns det luckor i ditt cv?

Arbetsgivare gillar inte om du haft perioder utan jobb. Det spelar ingen roll om det varit lågkonjunktur. Så svara ärligt och uppriktigt. Förklara vad du gjort när du inte hade jobb – kanske gått någon kurs, skrivit, bloggat eller arbetat ideellt med något. Och förklara gärna hur de aktiviteterna är något du kan använda dig av i jobbet.

12. Varför byter du karriärväg?

Förklara varför du tagit de beslut under karriären som du gjort och varför du tycker att den här nya karriären passar dig bättre. Se till att få med hur din tidigare erfarenhet
kan överföras till det jobb du söker.

13. Hur mycket vill du ha i lön?

Gör din hemläxa och kolla upp hur löneläget ser ut i förväg. Lägg dig så högt du kan inom den ramen i förhållande till din kompetens, erfarenhet och utbildning.

14. Har du några frågor till oss?

Nu har du chansen att göra intervjun till en tvåvägskonversation så se till att utnyttja det.

Vad vill du veta om jobbet? Företaget? Avdelningen? Teamet? Och se till att ha lite frågor i bakfickan som "Vad är det bästa med att jobba här?" eller "Hur länge har du jobbat här?"

Eller fråga om nya projekt, produkter, initiativ eller strategier som företaget håller på med och som du känner till för att du gjort din hemläxa.

Läs också: 
Så slipper du ljuga på jobbintervjun >>
Fem frågor du måste ställa själv på intervjun >>

Hitta din nästa utmaning nu - hundratals lediga jobb >>

Tillbaka till jobblista