Fem tips: så maxar du din nästa jobbintervju

Publicerat: den 24 mars 2017 Av

Även om du är trygg med att du har den tekniska kompetensen så krävs det mer än så för att komma igenom en jobbintervju. Här är fem tips för att lyckas.

Intervju

Att förbereda sig för en jobbintervju för ett it-jobb är inte det enklaste.Vår amerikanska systersajt CIO.com har samlat ihop fem tips på hur du ska träna inför interjvun så att du klarar vad som än dyker upp.

1. Träna på riktiga intervjufrågor
Ditt cv ligger till grund för att du kallats till intervjun så den som håller i den har redan koll på din tekniska kompetens och din erfarenhet konstaterar Aytekin Tank, vd på Jotform, en sajt där du kan bygga blanketter och formulär online.

Han tillhör de arbetsgivare som kan fråga om vad du intresserar dig för utanför jobbet.

– Det spelar ingen roll om du har en fantastisk kompetens om du inte kan arbeta med andra. Förmågan att kommunicera och arbeta med andra är precis lika viktig, om inte viktigare Jag frågar mig alltid om jag kan tänka mig att jobba med den här personen hela dagen. Om jag drar ner kandidaterna till två finalister och de är jämbördiga när det gäller kompetens så skulle jag alltid välja den jag kan jobba med utan att blinka, säger han.

Så det gäller att vara beredd på alla typer av frågor, också sådant som inte är direkt relaterat till jobbet för att ge en bid av hur innovativ du är eller hur bra du är på att lösa problem.

– Faktum är att de frågor du får på många företag handlar mycket lite om det dagliga arbetet så se till att göra lite efterforskningar och träna genom att använda riktiga frågor som dyker upp på intervjuer, säger Tigran Sloyan, vd på Codefights, en sajt där du kan testa dina programmeringskunskaper.

 2. Ställ dina egna frågor
Glöm inte att intervjun också är ett tillfälle för dig att ställa frågor till företaget och visa att du är engagerad och nyfiken på jobbet. Ibland ställer den tilltänkta arbetsgivaren rentav vaga frågor just för att få dig att ställa de rätta frågorna, enligt Tigran Sloyan.

– Att ställa frågor tror en del utvecklare uppfattas som ett tecken på dålig kompetens eller visar att du inte förstår. Men i verkligheten är det precis tvärtom, säger han.

Genom att ställa rätt frågor så verkar du inte helt borta utan det hjälper dig att visa din egen kompetens, förmåga till kritiskt tänkande och problemlösningsförmåga. Det visar att du kan tänka bortom problemet och att du kan ta initiativ anser Aytekin Tank.

 3. Gör din hemläxa
Olika rekryterings- och jobbsäkarsajter kan ge en inblick i hur intervjuprocessen ser ut. Det kan vara ett bra sätt att sätta sig in i det som väntar och hur många av alla de du möter som måste säga ja innan du anställs.

– Att förstå vad du har att göra med och hur processen ser ut bakom kulisserna ökar dina chanser drastiskt, säger Tigran Sloyan.

Själva intervjusituationen kan också överrumpla dig. Aytekin Tank berättar att han ibland intervjuar jobbsökande promenerande.

– Det är mycket mer avspänt och gör jobbkandidaterna avslappnade.

Han tycker också att du kan fråga den som intervjuar dig hur du ligger till om det är en persion du känner dig bekväm med. Att vara förberedd är också en viktig aspelt för din karriär så det borde inbegripa även intervjuprocessen.

4. Sök bredare och mer
I stället för att fokusera på ett fåtal företag där du tror att du vill jobba, sök så många tjänster som möjligt. Även om du inte tror att du vill har jobbet så är det bra att få en känsla för hur olika företag arbetar så du vet exakt vad du ska titta efter hos det företag du väljer. Och intervjuerna är också bra träning framhåller Tigran Sloyan.

Och om det blir så att det hela slutar med flera jobberbjudanden så har du hjälp av det också enligt Tigran Sloyan. Det ger dig en bättre förhandlingsposition för att få den lön och de förmåner du vill ha.

5. Var beredd på motgångar
Du ska inte gå på en intervju och tänka att du inte får jobbet, men du ska alltid acceptera det som en möjlighet.

Tigran Sloyan konstaterar att även om de som rekryterar försöker vara opartiska så tenderar människor att vara ganska subjektiva.

Det handlar inte om att alltid vänta sig det värsta men att vara förberedd på att jobbet kan gå till någon annan även om det kändes som en lyckad intervju.

– Du måste ha rimliga förväntningar så du inte blir besviken, säger han.

Och undvik också att agera annorlunda än vanligt i en intervju för att få ett jobb. Var professionell men låt din personlighet synas. Det är bättre att förstå att man inte passar in på ett företag innan man skriver under kontraktet.

– Bortom de rent tekniska kraven bör kandidaterna vara sig själva. För om jag anställer personen så kommer jag förr eller senare att förstå vem det verkligen är. Jag vill hellre veta från början om det är en person jag kan jobba med än att komma på det senare, säger Aytekin Tank.

 

Tillbaka till jobblista