Håll koll på din profil i sociala medier – det gör rekryterarna

Visst kollar arbetsgivare upp dig på nätet och på sociala medier. Och det spelar roll vad de hittar. Över en tredjedel uppger att de någon gång sorterat bort en kandidat på grund av vad de ser på nätet.

Sociala medier

74 procent av alla arbetsgivare har rutiner för att göra bakgrundskontroller när de rekryterar. Och sedan ett par år tillbaka ligger andelen som söker på internet och sociala medier rätt stadigt på över 40 procent. Det visar en ny rapport från Stockhoms Handelskammare.

När det gäller bemanningsföretag är siffran betydligt högre – där kollar nästan tre av fyra upp de sökande på sociala medier.

Det är tydligt att de som söker jobben måste ha koll på hur de uppfattas i sociala medier – 34 procent av företagen i undersökningen uppger att de sorterat bort personer baserat på vad de hittat på internet.

Men trots att våra digitala spår alltså spelar allt större roll så slår det fortfarande inte de personliga omdömena om oss. Viktigast för arbetsgivarna är ändå referenser – det uppger 97 procent och näst viktigast är våra tidigare anställningar, det uppger 77 procent.

Graf sociala medier

Hitta ditt nästa drömjobb nu

Tillbaka till jobblista