Här är morgondagens 20 hetaste jobb – maskininlärning upp i topp

Arbetsmarknaden stöps om. Nya jobb tillkommer, andra försvinner. Linkedin har gått igenom sina data de senaste fem åren – för att se vilka jobb som är på kraftigast frammarsch. Generellt gäller: Tekniken är kung.

Maskinlärning

Det yrkesinriktade sociala medier-företaget Linkedin har analyserat data från de senaste fem åren för att bättre förstå vilka morgondagens yrkesroller kommer att vara och vilka kompetenser som kommer att krävas för att fylla dem. Det ska påpekas att analysen gjorts bland data i USA och i vissa fall märks detta – till exempel befinner sig fastighetsmarknaden där i en fas av återhämtning, vilket kan förklara att ett yrke som fastighetsmäklare ligger högt på listan. Men på det stora hela speglar Linkedins lista stora teknikskiften och företagstrender som går över gränserna.

Först ett par allmänna trender:

Tekniken är kung. Jobb med störst tillväxtpotential är teknikfokuserade, där efterfrågan både kommer från it-företag och i andra branscher. Utvecklare inom maskininlärning och big data samt dataanalytiker ligger i topp – med företag inom ett brett intervall av branscher som letar efter de här kompetenserna.

Mjuka förmågor spelar roll. Inte alla kommande it-jobb kräver emellertid teknikkompetens. Yrken med de internationella titlarna ”Sales devolopment representative”, ”customer success manager” och varumärkespartner rankas i topp bland arbeten som inte kräver teknisk bakgrund. Traditionella mjuka förmågor som kommunikation och ledarskap är i stället viktiga inom de här yrkena.

Jobb med stora inslag av mobilitet är ökande. Flera av morgondagens jobb speglar breda samhällstrender, som hälsa, flexibilitet i arbetslivet och mobilitet. Fler människor är intresserade av sin hälsa – vilket kan förklara varför ett yrke som träningsinstruktör finns med bland Linkedins framväxande jobb. Licensierade fastighetsmäklare är ett annat – vilket i USA kan förklaras av att fastighetsmarknaden återhämtat sig efter den stora nedgången för ett par år sedan.

Lågt talangutbud när det gäller de mest framväxande jobben. Olika dataanalysroller har vuxit med 650 procent sedan 2012, medan det i USA bara finns 35 000 människor med de här kompetenserna.

Att framtidssäkra sina kompetenser är kritiskt. En del av de här framväxande, eftertraktade kompetenserna existerade överhuvudtaget inte för fem år sedan, och många yrkesverksamma personer är inte säkra på att deras nuvarande förmågor kommer att vara relevanta de närmaste 1–2 åren. Således gäller det att hålla sig uppdaterad om vad som krävs.

Hitta din nästa utmaning nu - hundratals lediga jobb >>

Här är Linkedins topp 20-lista över framväxande jobb i USA.

1. Utvecklare inom maskininlärning.
2. Dataanalytiker.
3. Sales development representative.
4. Customer success manager.
5. Big data-utvecklare.
6. ”Full stack”-specialist.
7. Unity-utvecklare.
8. Chef inom dataanalys.
9. Varumärkespartner.
10. ”Full stack”-utvecklare.
11. Privatekonomikonsult
12. Varumärkeschef.
13. Ansvarig för partnerskap.
14. Träningsinstruktör.
15. Licensierad fastighetsmäklare.
16. Ansvariga för gästupplevelser.
17. Försäkringspersonal.
18. Marknads- och innehållschef
19. Utvecklare inom tillförlitlighetsteknik
20. Ansvarig för kundupplevelser

 

Hitta ditt nästa drömjobb

Tillbaka till jobblista