Se hit utvecklare! Så här undviker du fällorna när du skriver jobbansökan

Publicerat: den 29 november 2016 Av

Har du ett drömjobb i sikte? Hårt jobb är bästa receptet men för att lyckas krävs också en jobbansökan som gör att du kallas till intervjun. Vår amerikanska systersajt Infoworld tipsar om vad du ska lyfta fram – och vad du ska strunta i när du skriver din ansökan.

Utvecklarfällan

Strunta i detaljerna
Att bry sig om detaljer är ett utmärkande drag för programmerare men det kan vara bra att hålla ner det när du skriver din ansökan.

– I år har jag fått in flera ansökningar som varit över tio sidor långa och fyllda med tekniska detaljer från jobbkandidater. Det krävs mycket jobb för att förstå de ansökningarna. Tyvärr listar en del kandidater varenda teknik de någonsin interagerat med i sin ansökan, säger Brandon Vince som arbetar med strategisk rekrytering på Cisco.

Just nu finns drygt 200 lediga jobb för utvecklare på CS Jobb >>

Förutom att de som anställer inte orkar igenom alla detaljer så finns också risken att de ser dig som en person som inte kan avgöra vad som är viktigt eller inte. Och personer som inte kan prioritera affärsmål är inte de som företagen letar efter.

Lyft fram affärskontexten
Att lägga till en kort förklaring till hur det du utvecklat bidragit till ditt företags gör det lättare för dem som ska anställa att värdera dina insatser och förstå ditt värde och hur du kan bidra till deras företag.

– Ofta beskriver inte de som söker ett jobb vad företaget gör eller hur de bidrar till företagets mål, säger Peter Yared, cto på mjukvaruföretaget Sapho.

– Jag ser hur folk skriver sådant som "programmerat Java i sexton år". Men det finns ingen kontext där det beskrivs vad som uppnåtts med programmeringen. Att lägga till en mening som att företaget "byggt ett bokningssystem för ett system för semesterresor" skulle hjälpa.

Strunta i att optimera för rekryteringssystem
Vissa nyckelord kan göra att din ansökan sticker ut i när ett rekryteringssystem ska sortera ut de mest intressanta. Men det är inte bra att optimera med syfte att nå fram till en maskin.

– Trots allt är det bättre att skriva din ansökan för att den ska läsas av en människa och inte av ett system, säger Pablo Calamera, cto på telekomföretaget Vonage.

Systemutvecklare - hitta din nästa utmaning här >>

På samma sätt som Google förändrat sina algoritmer för att inte gynna alltför aggressiv sökoptimering med hjälp av nyckelord så ser rekryterarna när du går för långt.

– Om jag söker en IOS-utvecklare så kanske jag söker efter IOS eller Swift i databasen, men det är allt. Jag har sett ansökningar med långa listor av nyckelord, Jag är mer intresserad av att övervinna problem, säger Pablo Calamera.

Tillbaka till jobblista