Verksamhetsarkitekt

Plats
Stockholm
Annonserat
den 13 februari 2017
Stängs
den 20 mars 2017
Ref:
PSL 2017-20
Anställningsform
Tillsvidare
Sysselsättning
Heltid

Pensionsmyndigheten ansvarar för den allmänna pensionen och informerar om hela pensionen. Varje år betalar vi ut drygt 300 miljarder kronor till 2,1 miljoner pensionärer, genomför drygt 800 000 fondbyten och skickar ut 7,2 miljoner orange kuvert. Vi är omkring 1 100 medarbetare på 8 orter.

Vi gör pensioner enklare - för att alla ska kunna leva i nuet.

Vill du vara med och utveckla en av Sveriges modernaste myndigheter?
Hos oss pågår ett intensivt utvecklings- och förändringsarbete med pensionärer och pensionssparare i fokus. Det innebär bland annat ett skifte i IT-stöd, metodik, processer liksom att realisera vårt uppdrag att ge Sveriges pensionssparare och pensionärer bättre information och service.

Utvecklingsavdelningen, som består av ca 60 medarbetare, ansvarar bl.a. för all verksamhetsutveckling, men även att säkra och underhålla våra målbilder och vår framtidsbild. All förändring sker i nära samverkan med andra avdelningar som berörs av förändringen. Vi arbetar på ett konsultativt och stödjande sätt för att säkra myndighetens gemensamma mål. Avdelningen ansvarar för myndighetens förvaltnings- och projektstyrning, inklusive metodik för att genomföra detta.


Arbetsbeskrivning

De kommande åren ska Pensionsmyndigheten genomföra ett antal stora utvecklingsprojekt och aktiviteter. I dessa har verksamhetsarkitekten en central roll. Som verksamhetsarkitekt identifierar och initierar du olika utvecklingsinitiativ utifrån myndighetens strategier och långsiktiga mål. Inom ramen för visionen är det vår övertygelse att framtidens Pensionsmyndighet tar sin utgångspunkt i kunderna och skapar mervärde genom attraktiva digitala tjänster och innovativa samarbeten med såväl offentlig som privat sektor.

Som verksamhetsarkitekt verkar du för en god, robust och värdeskapande strukturell grund. Detta innebär att du omsätter verksamhetens visioner och mål till principer, ramverk och modeller. Dessa utgör sedan underlag för styrning och genomförande av utvecklings- och förändringsarbetet.

Vi söker nu en verksamhetsarkitekt till gruppen Portföljer och Arkitektur och som rapporterar till enhetschefen för samma grupp.

Arbetet som verksamhetsarkitekt innefattar:

  • Ansvara för att utveckla och förvalta Pensionsmyndighetens arkitektur, exempelvis processer, begrepps- och informationsmodeller, förmågor samt tjänster.
  • Arbeta med målarkitektur och roadmaps.
  • Säkerställa att utvecklingsinitiativ återanvänder och vidareutvecklar strukturkapitalet och följer riktlinjer, principer och metoder
  • Säkerställa långsiktigheten i myndighetens utveckling och prioritering.
  • Stödja styrningen av myndighetens projekt- och förvaltningsportföljer.
  • Delta i myndighetens arkitektråd och i projekt vid behov


Du förväntas att aktivt initiera, driva och delta i arbetet med att vidareutveckla och säkerställa en verksamhetsarkitektur och en verksamhetsarkitekturfunktion genom goda samarbeten, nätverkande, analys, rekommendationer och god överblick. Du kommer att jobba nära såväl arkitektkollegor inom vår EA-struktur som verksamhet och IT, men även nära vår portföljstyrning, ledning och andra intressenter inom myndigheten.

Som medarbetare inom Utvecklingsavdelningen kommer du vara en del av en relativt ny, men ambitiös och initiativkraftig avdelning som jobbar aktivt med en stor förändringsagenda. Som avdelning strävar vi mot att vara en ständigt lärande organisation som stödjer varandra och myndigheten mot våra gemensamma mål.


Utbildning och erfarenhet

Du som söker har en relevant högskoleexamen, gärna med samhällsvetenskaplig, ekonomisk eller systemvetenskaplig inriktning. Du bör vara certifierad verksamhetsarkitekt motsvarande den certifiering som Dataföreningen ger och har minst 3 års erfarenhet av att ha arbetat som verksamhetsarkitekt. Att analysera strategier och mål och identifiera utvecklingsinitiativ samt omsätta dem till roadmaps och planer är naturligt för dig som verksamhetsarkitekt. Du är van att agera i gränslandet mellan verksamheten och IT och att vara ”kittet” däremellan.

Du har gedigen erfarenhet av att leda arbete och workshops i begrepps- informations- och processmodellering, samt har erfarenhet av att arbeta i projekt.

Det är meriterande om du:

  • Har erfarenhet från liknande arbetsuppgifter inom pensions-, försäkrings- eller bankområdet.
  • Erfarenhet av olika modelleringsverktyg.
  • Erfarenhet av olika arkitekturramverk och erfarenhet av kravanalys.
  • Erfarenhet av att ha verkat som verksamhetsarkitekt i agila organisationer.


Egenskaper

Du har ett professionellt arbetssätt, har lätt för att lära och ta till dig nya arbetssätt och sätter dig lätt in i nya verksamhetsområden. För att trivas hos oss krävs att du är självständig och trygg i dig själv. Du tycker om att driva förändringsarbete och har förmåga att ständigt arbeta med att förbättra verksamheten. Vidare är du kommunikativ, lättbegriplig och kan uttrycka dig väl i tal och skrift.

Du har förmåga att förmedla och lära ut metoder och arbetssätt till olika användargrupper. Du inspirerar och engagerar och trivs med att leda arbetsgrupper.

Du är strukturerad och arbetar både mål- och resultatorienterat. Du har mycket god analytisk förmåga, och kan angripa frågor utifrån ett helhetsperspektiv. Vidare har du har lätt för att samarbeta och kan förankra idéer hos både projektmedlemmar, chefer och medarbetare och är förtroendeskapande. Du har ett coachande förhållningssätt och en bra förmåga att skapa goda relationer och att arbeta med andra i grupp.

I urvalet läggs stor vikt vid dina personliga egenskaper.


Övrigt

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll enligt Säkerhetsskyddslagen (1996:627) kommer att genomföras innan anställning.

Tjänsten är tillsvidare och placerad i Stockholm. Då myndighetens verksamhet bedrivs på åtta verksamhetskontor, lokaliserade i Växjö, Halmstad, Karlstad, Luleå, Visby, Gävle, Söderhamn och Stockholm, kan resor förekomma i tjänsten.


För mer information

För mer information kontakta Johanna Kindahl Malmsjö, johanna.kindahl.malmsjo@pensionsmyndigheten.se eller verksamhetsarkitekt Thomas Ahlbeck, thomas.ahlbeck@pensionsmyndigheten.se

Fackliga representanter:

Paul Brix, ST, tel. 010-454 25 10
Won-Kyung Chung, Saco, 010- 454 21 41

Välkommen med din ansökan!

Du ansöker på www.jobb.pensionsmyndigheten.se

Din ansökan vill vi ha senast den 13 mars 2017.
Ange diarienummer PSL 2017-20 i din ansökan.

Vi har i denna rekrytering tagit ställning till vilka annonseringskanaler som ska användas, varför vi undanber oss alla samtal från säljare.

Liknande jobb

Liknande jobb