Erfaren systemutvecklare

Rekryterare
FOI
Plats
Stockholm
Annonserat
den 21 april 2017
Stängs
den 7 maj 2017
Anställningsform
Tillsvidare
Sysselsättning
Heltid

Vill du arbeta på en arbetsplats med hög kompetens och arbeta i spännande projekt inom försvar och säkerhet? Nu söker vi en erfaren systemutvecklare till enheten beslutsstödssystem. Kanske blir just Du vår nästa medarbetare!

Enheten Beslutsstödssystem

Vid enheten bedriver vi forskning inom beslutsstöds- och cyberområdet med fokus inom bl a forskningsområdena informationshantering och artificiell intelligens (AI) med tillämpningar inom webanalys- och underrättelseområdet, syftande till att öka analytikers och beslutsfattares förmågor. Målet är att utveckla nya metoder och tekniska system som kan ge stöd till beslutsfattare då de ska fatta svåra beslut i pressade situationer. Det underlag vi arbetar med består av data och information från t ex sensorer, webben och databaser, där textbaserat material blir en allt viktigare källa.

Våra största kunder är Försvarsmakten med stödmyndigheter, men också andra myndigheter. Vi har också forskning inom EU:s civila säkerhetsforskningsprogram som stöd för forskningen åt våra huvuduppdragsgivare.

FOI söker nu en senior utvecklare med intresse för ett eller flera av områdena webanalys (bl a fånga kommunikationsmönster, särskilt inom området analys av våldsbejakande extremism i Sverige), maskininlärning, data mining, ”natural language processing”, visuell dataanalys, informationshantering (inklusive hantering av osäker information), beslutsstöd och informationsfusion.

För att visa på nyttan med vår forskning utvecklar vi prototyper och demonstratorer. Som utvecklare får du vara med om att ta fram helt nya tekniker där det idag saknas etablerade metoder för att lösa problemen. Detta gör arbetsuppgifterna både utmanande och spännande. Vi strävar efter att arbeta enligt en agil arbetsmetodik.


Arbetsuppgifter

Dina huvudsakliga arbetsuppgifter kommer att bestå i att utveckla system (algoritmer och verktyg) för beslutsstöd och analys av heterogen data genom informationsfusion, data mining och AI-tekniker. Detta arbete kommer att utföras tillsammans med seniora forskare och andra systemutvecklare och kommer i det flesta fallen leda till en prototyp eller demonstrator. Du kommer också att delta i användarförsök och annan överföring av forskningsresultat till kund. Du dokumenterar och medverkar i att skriva rapporter om framtagna resultat. Det förväntas att du kan medverka i dialoger med uppdragsgivare för att stödja formulering av kravbilden.


Din profil

För befattningen krävs akademisk examen motsvarande lägst Kandidat eller högskoleingenjör samt minst 5 års erfarenhet av arbete som systemutvecklare, huvudsakligen på back-end-sidan med bred kompetens inom området.

Erfarenhet av arbete inom Försvarsmakten, Polismyndigheten eller dem närliggande myndigheter är meriterande men inte ett krav. Du behärskar Java obehindrat men det är inget hinder om du huvudsakligen har arbetat med andra liknande programmeringsspråk. Det är meriterande om du har erfarenhet av Scala och Python.

Du behöver ha goda kunskaper inom minst ett, men gärna flera, av följande områden: Artificiell intelligens, maskininlärning, data mining, big data och relaterade teknologier, semantiska teknologier, webbteknologier, textanalys, NLP, underrättelse-, social nätverks- och/eller dataanalys.

Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper och förmågor. Du är självgående och tar egna initiativ samt flexibel och stresstålig. Du trivs med att arbeta i grupp och har god samarbetsförmåga. Du kommunicerar klart och tydligt och har god förmåga att kommunicera klart och tydligt både i tal och skrift på svenska såväl som engelska. Du besitter en god problemlösande analytisk förmåga.


Vi erbjuder

Vi på FOI kan skryta med att vi är med på Topp 100-listan över Sveriges mest attraktiva arbetsgivare bland IT- och civilingenjörsstudenterna.

På FOI drivs vi av att få bidra till samhällsnyttan genom att bedriva forskning inom försvar och säkerhet för våra uppdragsgivare. Här finns en inspirerande och kreativ miljö fylld av kompetens, nyfikenhet, mod och nytänkande. Då vi arbetar med forskning och kunskapsutveckling ger det dig en möjlighet att utveckla din egen kompetens.

FOI strävar efter mångfald där medarbetarnas bakgrund, erfarenheter, kunskaper och personlighet berikar verksamheten. Vi arbetar medvetet för att vår arbetsplats ska ha en god arbetsmiljö och vara jämställd. Vi underlättar för våra medarbetare och chefer att kombinera arbetet med föräldraskap.

Anställningen är tillsvidare och inleds med 6 månaders provanställning.

Vårt kontor är beläget i Kista med bra kommunikationer och ett stort utbud av service och handel.


Har vi fångat ditt intresse?

Du är välkommen med frågor till Lars Lindberg, enhetschef för enheten Beslutsstödssystem. Fackliga kontaktpersoner är Staffan Lindgren för SACO-föreningen och Krister Söderberg för OFR/S – ST-föreningen vid FOI. Samtliga nås på telefon 08-5550 30 00.

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommar att genomföras före anställning enligt 19 § i säkerhetsskyddslagen.

Välkommen med din ansökan via ansökningsknappen nedan senast 2017-05-07. Vi vill att du fyller i de utbildningar och erfarenheter som är relevanta för jobbet. I slutet av ansökningsformuläret kan du sedan bifoga ett komplett CV och ett personligt brev.

Liknande jobb

Liknande jobb