Forskare i webbanalys

Rekryterare
FOI
Plats
Stockholm
Annonserat
den 21 april 2017
Stängs
den 7 maj 2017
Anställningsform
Tillsvidare
Sysselsättning
Heltid

Vill du arbeta på en arbetsplats med hög kompetens och arbeta i spännande projekt inom försvar och säkerhet? Nu söker vi en erfaren systemutvecklare till enheten beslutsstödssystem. Kanske blir just Du vår nästa medarbetare!

Enheten Beslutsstödssystem

Vid enheten bedriver vi forskning inom beslutsstöds- och cyberområdet med fokus inom bl a forskningsområdena informationshantering och artificiell intelligens (AI) med tillämpningar inom webbanalys- och underrättelseområdet, syftande till att öka analytikers och beslutsfattares förmågor. Målet är att utveckla nya metoder och tekniska system som kan ge stöd till beslutsfattare då de ska fatta svåra beslut i pressade situationer. Det underlag vi arbetar med består av data och information från t ex sensorer, webben och databaser, där textbaserat material blir en allt viktigare källa.

Våra största kunder är Försvarsmakten med stödmyndigheter, men också andra myndigheter. Vi har också forskning inom EU:s civila säkerhetsforskningsprogram som stöd för forskningen åt våra huvuduppdragsgivare.

FOI söker nu en disputerad forskare med intresse för området webbanalys (information retrieval, länkstrukturanalys, språkteknologi/datorlingvistik, semantiska tekniker inklusive knowledge bases).

Utöver ett tillämpat forskningsintresse är du beredd att delta i utveckling av idéer och metoder till prototypnivå. Du har dessutom gärna erfarenhet av att delta i och leda forsknings- och/eller utvecklingsteam.


Arbetsuppgifter

Dina huvudsakliga arbetsuppgifter kommer att bestå av forskning kring metoder och tekniker (algoritmer och verktyg) för beslutsstöd baserat på webbdata. Kontexten är säkerhetstillämpningar och omvärldsbevakning i vid bemärkelse. Som medarbetare på FOI är din roll att känna till teknikens möjligheter och utveckla dem vidare, men också att finnas till hands som kompetens i de allt viktigare frågeställningarna kring vad vi kan och bör göra.

Forskningen är tillämpad och har tre huvudsakliga mål; Forskningsresultat i form av t.ex. vetenskapliga papper, utveckling av demonstrationer och prototyper, presentationer för berörda myndigheter och andra intressenter.

Våra frågeställningar är ofta tvärvetenskapliga och när det är motiverat samarbetar vi med forskare från olika vetenskapsområden. Arbetet sker i projektform vilket gör att du måste kunna arbeta både självständigt och i grupp.


Din profil

Vi söker en disputerad forskare som har publicerat forskning inom webbanalys, och med erfarenhet av forskning inom områdena information retrieval, länkstrukturanalys, språkteknologi/datorlingvistik, semantiska tekniker inklusive knowledge bases.

Du är intresserad av dataanalys (data science) och har kunskaper inom maskininlärning, data mining och/eller statistiska metoder, samt har applicerat sådana metoder på webbdata (sociala medier och övrig data tillgänglig på internet) eller annan ”brusig och smutsig” data.

Utöver ett tillämpat forskningsintresse är du beredd att delta i utveckling av idéer och metoder till prototypnivå. Du har dessutom gärna erfarenhet av att delta i och leda forsknings- och/eller utvecklingsteam. Erfarenhet som projektledare är meriterande, men inte nödvändig.

Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper och förmågor. Du är självgående och tar egna initiativ samt flexibel och stresstålig. Du trivs med att arbeta i grupp och har god samarbetsförmåga. Du kommunicerar klart och tydligt och har god förmåga att kommunicera klart och tydligt både i tal och skrift på svenska såväl som engelska. Du besitter en god problemlösande analytisk förmåga.


Vi erbjuder

Vi på FOI kan skryta med att vi är med på Topp 100-listan över Sveriges mest attraktiva arbetsgivare bland IT- och civilingenjörsstudenterna.

På FOI drivs vi av att få bidra till samhällsnyttan genom att bedriva forskning inom försvar och säkerhet för våra uppdragsgivare. Här finns en inspirerande och kreativ miljö fylld av kompetens, nyfikenhet, mod och nytänkande. Då vi arbetar med forskning och kunskapsutveckling ger det dig en möjlighet att utveckla din egen kompetens.

FOI strävar efter mångfald där medarbetarnas bakgrund, erfarenheter, kunskaper och personlighet berikar verksamheten. Vi arbetar medvetet för att vår arbetsplats ska ha en god arbetsmiljö och vara jämställd. Vi underlättar för våra medarbetare och chefer att kombinera arbetet med föräldraskap.

Anställningen är tillsvidare och inleds med 6 månaders provanställning.

Vårt kontor är beläget i Kista med bra kommunikationer och ett stort utbud av service och handel.


Har vi fångat ditt intresse?

Du är välkommen med frågor till Lars Lindberg, enhetschef för enheten Beslutsstödssystem. Fackliga kontaktpersoner är Staffan Lindgren för SACO-föreningen och Marja-Liisa Pettersson för OFR/S – ST-föreningen vid FOI. Samtliga nås på telefon 08-5550 30 00.

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt paragraf 19 i säkerhetsskyddslagen.

Välkommen med din ansökan via ansökningsknappen nedan senast 2017-05-07. Vi vill att du fyller i de utbildningar och erfarenheter som är relevanta för jobbet. I slutet av ansökningsformuläret kan du sedan bifoga ett komplett CV och ett personligt brev.

Liknande jobb

Liknande jobb