Forskare Artificiell Intelligens

Rekryterare
FOI
Plats
Stockholm (Län)
Annonserat
den 15 maj 2017
Stängs
den 31 maj 2017
Anställningsform
Tillsvidare
Sysselsättning
Heltid

Vill du arbeta på en arbetsplats med hög kompetens och arbeta i spännande projekt inom försvar och säkerhet? Vi söker nu disputerade forskare med bakgrund inom artificiell intelligens.

Vid enheten bedriver vi forskning inom beslutsstöds- och cyberområdet med fokus inom bl a forskningsområdena informationshantering och artificiell intelligens (AI) med tillämpningar inom webanalys- och underrättelseområdet, syftande till att öka analytikers och beslutsfattares förmågor. Målet är att utveckla nya metoder och tekniska system som kan ge stöd till beslutsfattare då de ska fatta svåra beslut i pressade situationer. Det underlag vi arbetar med består av data och information från t ex sensorer, webben och databaser.

Arbetsuppgifter
Dina huvudsakliga arbetsuppgifter kommer att bestå av forskning kring metoder och tekniker (algoritmer och verktyg) för artificiell intelligens i olika kontext. Som medarbetare på FOI är din roll att känna till teknikens möjligheter och utveckla dem vidare, men också att finnas till hands som kompetens i de allt viktigare frågeställningarna kring vad vi kan och bör göra.

Forskningen är tillämpad och har tre huvudsakliga mål; forskningsresultat i form av t.ex. vetenskapliga papper, utveckling av demonstrationer och prototyper, presentationer för berörda myndigheter och andra intressenter.

Våra frågeställningar är ofta tvärvetenskapliga och när det är motiverat samarbetar vi med forskare från olika vetenskapsområden. Arbetet sker i projektform vilket gör att du måste kunna arbeta både självständigt och i grupp.

Utöver ett tillämpat forskningsintresse är du beredd att delta i utveckling av idéer, metoder och verktyg till prototypnivå. Du har dessutom gärna erfarenhet av att delta i och leda forsknings- och/eller utvecklingsteam.

Din profil
Vi söker disputerade forskare (gärna seniora) med bakgrund inom artificiell intelligens, med intresse för tillämpad forskning.

Meriterande är om du har erfarenhet av att praktiskt arbeta med stora datamängder (”big data”), Tensorflow, Caffe2 eller liknande ramverk för arbete med stora datamängder.

Vi ser gärna att du har kännedom om och intresse för den pågående hårdvaruutvecklingen av t.ex. grafikprocessorer som görs relaterat till bearbetning av stora datamängder.

Erfarenhet av att leda forskningsteam och –verksamhet och erfarenhet som projektledare är meriterande, liksom intresse för och erfarenhet av att leda eller delta i skrivande av forskningsansökningar.

Du har datalogibakgrund inom maskininlärning, probabilistiska expertsystem eller liknande, förståelse för datadriven modellering och goda programmeringskunskaper

Kunskap om spelteori, multi-agent system och agent-baserad modellering som grund för konstruktion av avancerad AI-funktionalitet och beslutsstödssystem där flera tänkande aktörer behöver tas i beaktande är meriterande.

Utöver ett tillämpat forskningsintresse är du beredd att delta i utveckling av idéer och metoder till prototypnivå. Erfarenhet av att leda forskningsteam och forskningsverksamhet och erfarenhet som projektledare är meriterande, liksom intresse för och erfarenhet av att leda eller delta i skrivande av forskningsansökningar.

Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper och förmågor. Du är självgående och tar egna initiativ samt flexibel och stresstålig. Du trivs med att arbeta i grupp och har god samarbetsförmåga. Du kommunicerar klart och tydligt och har god förmåga att kommunicera klart och tydligt både i tal och skrift på svenska såväl som engelska. Du har en god problemlösande analytisk förmåga.

Vi erbjuder
På FOI drivs vi av att få bidra till samhällsnyttan genom att bedriva forskning inom försvar och säkerhet för våra uppdragsgivare. Här finns en inspirerande och kreativ miljö fylld av kompetens, nyfikenhet, mod och nytänkande. Då vi arbetar med forskning och kunskapsutveckling ger det dig en möjlighet att utveckla din egen kompetens.

FOI strävar efter mångfald där medarbetarnas bakgrund, erfarenheter, kunskaper och personlighet berikar verksamheten. Vi arbetar medvetet för att vår arbetsplats ska ha en god arbetsmiljö och vara jämställd. Vi underlättar för våra medarbetare och chefer att kombinera arbetet med föräldraskap.

Anställningen är tillsvidare och inleds med 6 månaders provanställning.

Vårt kontor är beläget i Kista med bra kommunikationer och ett stort utbud av service och handel.

Har vi fångat ditt intresse?
Du är välkommen med frågor till Lars Lindberg, enhetschef för enheten Beslutsstödssystem. Fackliga kontaktpersoner är Staffan Lindgren för SACO-föreningen och Krister Söderberg för OFR/S – ST-föreningen vid FOI. Samtliga nås på telefon 08-5550 30 00.

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommar att genomföras före anställning enligt paragraf 19  i säkerhetsskyddslagen.

Välkommen med din ansökan via ansökningsknappen nedan senast 2017-05-31. Vi vill att du fyller i de utbildningar och erfarenheter som är relevanta för jobbet. I slutet av ansökningsformuläret kan du sedan bifoga ett komplett CV och ett personligt brev.

FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, är ett av Europas främsta institut för tillämpad forskning inom försvar och säkerhet. FOI är en myndighet under Försvarsdepartementet och vi har till uppgift att bedriva forskning, metod- och teknikutveckling samt utredningsarbete för totalförsvaret och till stöd för nedrustning, icke-spridning och internationell säkerhet. Verksamheten bedrivs på uppdrag av i första hand Regeringskansliet, Försvarsmakten, Försvarets materielverk (FMV) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). På FOI är vi ca 930 anställda varav ca 770 arbetar direkt med forskning och utveckling. Våra kompetenser spänner över hela fältet från naturvetenskap och teknik till samhälls- och statsvetenskap.

Liknande jobb

Liknande jobb