Informationsarkitekt Luleå

Plats
Luleå, Norrbotten
Annonserat
den 27 september 2017
Stängs
den 16 oktober 2017
Ref:
LTU-2943-2017
Kategori
It-arkitekt
Anställningsform
Tillsvidare
Sysselsättning
Heltid

Luleå tekniska universitet är Skandinaviens nordligaste tekniska universitet med forskning och utbildning i världsklass och omsätter totalt 1,6 miljarder kronor per år. Vi är idag 1700 anställda och 15 000 studenter. Verksamhetsstödet är organiserat under en gemensam ledning. Verksamhetsstödet finns både centralt placerat och på institutionerna och har bland annat som uppdrag att säkerställa en väl fungerande administration, initiera och driva utvecklingsarbete, kommunicera Luleå tekniska universitets övergripande synsätt och policys samt ge stöd och service till studenter, lärare och övriga anställda.


Luleå tekniska universitet står inför stora och spännande utmaningar när det gäller digital informationshantering samt implementering av EU:s dataskyddsförordning ( GDPR). Vi vill stärka upp befintliga kompetenser med nya kompetenser i syfte att utveckla en modern och säker informationshantering. Vi söker tre nya medarbetare som kommer att arbeta i nära samverkan med, jurister, arkivarier, registratorer och verksamhets- och IT- arkitekter.

Informationsarkitekt
Informationscontroller
Universitetsjurist med IT- kompetens 

Arbetsuppgifter

Som informationsarkitekt kommer du att i nära samarbete med arkivarier säkra informationskartläggningar inom hela universitet. Du kommer att ha ett ansvar för att ta fram en övergripande informationsarkitektur samt vidareutveckla densamma. Du kommer även att ansvara för, och genomföra, begrepps- och informationsmodellering samt koordinera närliggande aktiviteter mellan pågående projekt avseende informationsflöden i och mellan system.

Bland annat följande arbetsuppgifter ingår:

 • Identifiera, definiera och strukturera information i modellform.
 • Säkra att tekniska lösningar uppfyller både kundernas krav och informationsstandarder.
 • Ta fram lösningsförslag för vilka ändringar som universitetet behöver göra för att kunna koppla ihop olika informationsmängder med varandra.
 • Utveckla och förmedla informationskoncept och konceptuella informationsmodeller
 • Följa branschens informationshantering och trender för att förnya och ge nya idéer inom området informationsarkitektur.
 • Fungera som en viktig medlem av universitetets arkitekturfunktionen och ge ledarskap i informationsdesign, användning, lagring och hämtning. 


Kompetens och erfarenhet

Vi söker dig som har en relevant akademisk examen. Du ska ha en djup kunskap i hur IT och verksamhetsnytta samverkar. Arbetet kräver att du har god förståelse kring standarder, termer och begrepp och hur dessa appliceras inom ramen för framtagning av en informationsarkitektur på olika nivåer. 

Mycket god förmåga att uttrycka sig i tal och skrift på svenska och engelska är ett krav.

Det är meriterande om du har:

 • goda kunskaper kring informations- och begreppsmodeller
 • goda kunskaper kring databasmodellering och förståelse för relationella databaser
 • gedigen erfarenhet (minst två år) av informationsmodellering med flertalet källsystem
 • goda kunskaper kring Master Data Management och lösningsmönster
 • övergripande kunskaper i Business Intelligence och Data warehaous
 • övergripande kunskaper i process- och affärsutveckling


Personliga egenskaper

Vi lägger stor vikt vid personlig lämplighet. Vi söker dig som är en god kommunikatör, initiativrik, flexibel och självständig. Vidare vill vi att du på ett pedagogiskt sätt ska kunna förmedla vilka krav som ställs på universitetets verksamhet. Utöver detta förväntar vi oss god samarbetsförmåga, ett lösningsinriktat förhållningssätt samt god analytisk förmåga.

Omfattning

Vi söker en medarbetare för tillsvidareanställning på heltid. Tillträde enligt överenskommelse. Provanställning kan eventuellt vara aktuellt.

Information

För ytterligare information är du är välkommen att kontakta Daniel Ström, e-post: daniel.strom@ltu.se eller telefon 0920-492017,
Jenny Blom, e-post: jenny.blom@ltu.se eller telefon 0920-492937.

Fackliga representanter: SACO - Daina Dagis, Daina.Dagis@ltu.se 0920-49 3880, OFR - Marika Vesterberg, Marika.Vesterberg@ltu.se
0920-49 1721.

Luleå tekniska universitet arbetar aktivt med jämställdhet och mångfald som bidrar till en kreativ studie- och arbetsmiljö. Universitetets värdegrund bygger på respekt, tillit, samarbete, öppenhet och ansvar. 

Ansökan

Vi ser helst att du söker befattningen via ansökningsknappen nedan där du bifogar personligt brev samt CV/meritförteckning och examensbevis. Vänligen märk din ansökan med referensnumret nedan. Ansökan samt examensbevis måste vara skrivna på svenska eller engelska.

Sista ansökningsdag: 2017-10-16
Referensnummer: LTU-2943-2017