Business Intelligence Analytiker

Plats
Stockholm
Annonserat
den 30 januari 2018
Stängs
den 15 februari 2018
Anställningsform
Tillsvidare
Sysselsättning
Heltid

Läs mer om Försäkringskassan som arbetsgivare och hur det är att jobba hos oss. Att jobba statligt innebär att du delar våra grundläggande värderingar.

Vi söker Business Intelligence analytiker till avdelningen för Analys och prognos, verksamhetsområde Lednings- och beslutsstödsinformation vid huvudkontoret på Telefonplan i Stockholm.

Avdelningen för analys och prognos har en central roll i att bygga Försäkringskassan som en kunskapsmyndighet. Målen är att sprida kunskap i samhällsdebatten samt öka användningen av kunskapsbaserade beslutsunderlag. Viktiga mottagare är Försäkringskassans ledning och avdelningar, regeringen samt forskarsamhället. Arbetet bedrivs i nära samarbete med andra delar av Försäkringskassan samt ofta med forskare och andra experter.

Avdelningen är uppdelad i fem verksamhetsområden, varav Lednings- och beslutsstödsinformation (LBI) är ett. Verksamhetsområdets 30 analytiker och verksamhetsutvecklare arbetar med att ta fram data och analyser för att följa upp, styra och utveckla Försäkringskassans verksamhet. Vi ställer krav både på innehållet i myndighetens datalager och på Business Intelligence plattformen. Vi arbetar i nära samarbete med IT-avdelningen och Försäkringskassans kärnverksamhet. Vi söker nu två Business Intelligence (BI) analytiker då vi utökat vårt uppdrag.

Ansvar och uppgifter

Som BI analytiker tar du fram data ur Försäkringskassans datalager, samkör data från olika databaser och bearbetar och analyserar data. Du ansvarar också för att fånga och bevaka myndighetens behov av lednings- och beslutsstödsinformation samt att tillsammans med vår IT-avdelning omsätta dessa till olika statistikprodukter. Du bidrar aktivt till att stödja myndighetens verksamhetsstrategi och styrning genom framtagande av analyser, statistikrapporter, statistiska mått och mätarkitektur. 

Vi söker dig som:

 • har systemvetar-, statistik- eller civilingenjörsexamen från högskola/universitet eller kvalifikationer som bedöms likvärdiga
 • har erfarenhet av arbete med datalager
 • har erfarenhet av SQL- eller SAS programmering
 • har erfarenhet av att arbeta i IT-projekt
 • har grundläggande kunskaper om statistik
 • har god analytisk förmåga och kan förstå och analysera komplexa teman och problem snabbt
 • har en god samarbetsförmåga och förmåga att nätverka och skapa kontakter och relationer och använda detta för att nå verksamhetens mål
 • kan uttrycka dig tydligt och pedagogiskt på svenska i tal och skrift

Det är meriterande om du även:

 • har erfarenhet av OBIEE eller andra verktyg för presentation av data
 • har kännedom om Big Data och/eller Hadoop-lösningar
 • har kunskap i urvalsmetodik och statistiska metoder
 • har erfarenhet inom socialförsäkringsområdet


Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Övrigt

Två tillsvidareanställningar, heltid med tillträde enligt överenskommelse. Provanställning kan bli aktuellt. Försäkringskassan utför viss ekonomisk kontroll. I denna rekrytering kan arbetspsykologiska test komma att användas som en del i urvalsarbetet.

Kontakt

Vill du veta mer om tjänsterna är du välkommen att kontakta rekryterande chef: Meri Fischerström, tfn 010-116 79 13. För frågor om rekryteringsprocessen går det bra att kontakta HR-specialist Rebecca Svanedal, tfn 010-111 37 53. Fackliga kontaktpersoner är för Fackförbundet ST: Helén Nilsson tfn 010-116 92 34, SACO: Helena Niemensivu, tfn 010-116 95 93, Seko: Irre Del Barba tfn 010-115 30 87.

Ansökan

Välkommen med din ansökan senast den 11 februari 2018. Bifoga ditt CV där du beskriver din utbildning och erfarenhet samt ett personligt brev där du berättar varför du söker arbetet.

Liknande jobb

Liknande jobb