IT-forensiker

Plats
Stockholm (Län)
Annonserat
den 7 februari 2018
Stängs
den 8 mars 2018
Anställningsform
Tillsvidare
Sysselsättning
Heltid

Säkerhetspolisen söker en IT-forensiker med ett stort intresse och engagemang för IT-säkerhet och digital utveckling. Tjänsten är placerad i gruppen för informationssäkerhet och bevissäkring i IT-miljö. Gruppen är resurs- och metodcentrum för IT- och informationssäkerhet, samt ansvarar för att utveckla och tillhandahålla resurser och metoder för bevissäkring i IT-miljö.

Uppdraget som forensiker på Säkerhetspolisen innebär att du stödjer verksamheten med undersökning av beslagtagen IT-utrustning, som exempelvis datorer, mobiltelefoner och andra lagringsmedier. För att följa den tekniska utvecklingen är variation och nya frågeställningar vardag, vilket kräver en ständig utveckling av arbetssätt, metoder och verktyg. Tjänsten erbjuder mycket goda möjligheter till kompetensutveckling.

Du arbetar såväl enskilt som i grupp med engagerade och kompetenta medarbetare. Arbetet är ett spännande och krävande uppdrag och i den operativa verksamheten förekommer det arbete utanför kontorstid såväl som resor inom landet, ibland med kort varsel.

Vad gör en forensiker på Säkerhetspolisen?

Dina arbetsuppgifter kommer främst innebära att du:

 • Eftersöker, säkrar och dokumenterar digital information som kan utgöra viktig bevisning i Säkerhetspolisens utredningar
 • Biträder vid husransakningar där IT-utrustning och digital information ska säkras 
 • Utvecklar av metoder och verktyg för undersökningar av beslagtagen IT-utrustning
 • Vittnar i samband med rättegång
 • Samverkar med både interna och externa kontakter 

Din kompetens och dina egenskaper

Krav
Eftersom forensiken omfattar ett stort område kommer det i nuläget såväl som i framtiden kräva en bred kunskapsmässig- och erfarenhetsmässig grund av medarbetarna att stå på. Det behöver dock kombineras med intresse för mer avgränsade områden.

För tjänsten krävs att du har:

 • Minst två års erfarenhet av arbete med IT-forensiska undersökningar
 • Relevant högskoleutbildning inom datateknik eller systemvetenskap, alternativt har du förvärvat motsvarande kunskap genom arbetslivserfarenhet 
 • B-körkort då inrikes resor förkommer i tjänsten
 • God förmåga att formulera dig väl i tal och skrift på både svenska och engelska

Meriterande
Det är meriterande om du har:

 • Programmeringskunskaper
 • Tidigare erfarenhet av brottsutredande verksamhet
 • Språkkunskaper utöver svenska och engelska

Egenskaper
Vi söker en person med ett stort intresse och engagemang för området. Vi fäster stor vikt vid dina personliga egenskaper och ser gärna att du har:

 • God förmåga att hitta kreativa lösningar på nya problemställningar
 • God analytisk förmåga och fallenhet att snabbt ta till dig ny kunskap inom olika ämnesområden
 • Mycket god förmåga att förmedla komplex information på ett tydligt sätt, även inför grupp
 • En mycket god samarbetsförmåga, social kompetens och förmåga att etablera nya kontakter
 • Noggrannhet, men med förmåga att prioritera och se det väsentliga
 • Målinriktad, strukturerad och initiativrik

Säkerhetspolisen som arbetsplats

Säkerhetspolisen skyddar Sverige och demokratin, medborgarnas fri- och rättigheter och den nationella säkerheten. Det gör vi genom att förhindra och avslöja brott mot rikets säkerhet såsom terrorism och spionage samt att skydda den centrala statsledningen.

Vi har drygt 1 200 medarbetare med olika bakgrund såsom polis, samhällsvetare, tekniker, administratör, språkvetare, jurist, ingenjör och psykolog. Tillsammans arbetar vi mot Säkerhetspolisens vision, ”Ett säkert Sverige”, för att värna det öppna och demokratiska samhället. Huvudkontoret ligger i Solna med verksamhet över hela landet. Läs mer om Säkerhetspolisen på vår webb och i vår årsbok.

Om enheten
Säkerhetsskyddsenheten har bl.a. huvudansvar för Säkerhetspolisens uppdrag att bedöma och reducera sårbarheter i skyddsvärda verksamheter som är centrala för Sveriges säkerhet.

Vidare ansvarar enheten för myndighetens arbete avseende tillsyn och rådgivning i säkerhetsskyddsfrågor till myndigheter och andra som har ett ansvar för samhällsviktig verksamhet.

Anställningsvillkor

Tillsvidareanställning. Provanställning tillämpas under sex månader. Vi tillämpar individuell lönesättning. Svenskt medborgarskap är ett villkor, eftersom anställning vid Säkerhetspolisen är placerad i säkerhetsklass. Ett krav för att få anställning är godkänt resultat efter säkerhetsprövning med registerkontroll som kommer att genomföras i enlighet med bestämmelser i säkerhetsskyddslagen. Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetande. Med anställning kan du komma att krigsplaceras. Innebörden av detta varierar beroende på typ av befattning.

Arbetstid

Arbete utanför kontorstid förekommer. I tjänsten ingår återkommande beredskapsperioder och du behöver vara beredd på att resa inom och utom landet.

Friskvård och hälsa

Säkerhetspolisen erbjuder goda möjligheter till friskvård i våra egna träningslokaler där både individuell träning och gruppträning erbjuds. Vi eftersträvar att våra medarbetare har bra balans mellan arbete och privatliv.

Information                                  

Vill du veta mer om anställningen är du välkommen att ringa rekryterande chef, tfn 010-5687273. För information om rekryteringsprocessen, kontakta HR-enheten, tfn 010-568 70 06.

Fackliga företrädare: Polisförbundet, tfn 010-568 71 29, SACO, tfn 010-568 70 04 och ST, tfn 010-568 70 02.

Du bör inte berätta att du sökt tjänst hos Säkerhetspolisen för andra personer än dina närmast berörda. Anledningen till att vi ber dig vara återhållsam med informationen är att det finns tjänster vid Säkerhetspolisen som omfattas av sekretess.

I denna rekrytering kan vi komma att använda arbetspsykologiska tester som en del i processen.

Vi värdesätter de kvaliteter som mångfald kan tillföra verksamheten och vi eftersträvar också en jämn könsfördelning.

I den här rekryteringen har vi redan gjort vårt val av annonseringskanaler.

Ansökan

Din ansökan ska innehålla CV, personligt brev samt ifyllt försättsblad. Försättsbladet finner du här (pdf, 562.4 kB) (OBS! Måste sparas om lokalt på din dator innan den bifogas). Samtliga handlingar ska vara i MS Word eller PDF-format.

I ditt personliga brev och CV vill vi att du beskriver på vilket sätt du uppfyller våra efterfrågade krav. Märk din ansökan med ref nr 2018-1938. Om du skickar e-post, ange även ref nr i ämnesraden.

Via e-post: sakerhetspolisen@sakerhetspolisen.se

eller via post:

Säkerhetspolisen
Registratorsexpeditionen  
Box 12312  
102 28 Stockholm

Observera att ansökan inklusive bilagor ska skickas direkt till oss och inte via någon länk.

Ansökan ska ha kommit in senast den 8:e mars 2018.

Liknande jobb

Liknande jobb