Informationsarkitekt samt Verksamhetsutvecklare informationsmodellering

Plats
Stockholm (Län)
Annonserat
den 4 april 2018
Stängs
den 24 april 2018
Anställningsform
Tillsvidare
Sysselsättning
Heltid

Verksamhetsområde Utvecklingsstöd, består av tre enheter. Områdets uppgift är att stödja och utmana Försäkringskassans medarbetare och chefer vid verksamhetsutveckling för att tillsammans nå Försäkringskassans vision. Utvecklingsstöd bidrar med helhetssyn vid verksamhetsutveckling. Områden som vi levererar tjänster inom är bland annat process- och flödesutveckling, produktionsstyrning, ständiga förbättringar, förändringsledning, verksamhetsarkitektur, process- och informationsmodellering, tjänstedesign samt utveckling och förvaltning av Försäkringskassans generella handläggningsstöd.

Försäkringskassan ska under de närmaste åren fokusera på att förbättra kärnverksamheten. Digitalisering, självbetjäning och automatisering kommer att vara centrala delar i den kommande verksamhetsutvecklingen. Inom verksamhetsarkitekturområdet har det tagits fram en gemensam informationsmodell för Försäkringskassan. Pågående verksamhetsutveckling och krav på informationsklassning innebär att Försäkringskassan under de kommande åren ska informationsmodellera samtliga kärnprocesser (ett 50-tal olika bidrag och ersättningar) med utgångspunkt i den gemensamma informationsmodellen. Det är därför viktigt för Försäkringskassan att vidareutveckla informationsområdet och förstärka kompetensen inom det.  

Ansvar och arbetsuppgifter

Som Informationsarkitekt ingår också att du ska kunna arbeta med och företräda Försäkringskassans verksamhetsarkitekturarbete i stort.

Som Verksamhetsutvecklare inom informationsmodellering är din uppgift att ge verksamheten stöd i samband med informationsmodellering. Arbetet sker i regel i workshopform.

Gemensamt för båda dessa roller är att du ska driva och stödja en kundorienterad verksamhetsutveckling som bidrar till att fullgöra Försäkringskassans uppdrag och vision. Du arbetar tillsammans med verksamhetsarkitekter och informationsmodellerare på huvudkontoret och deltar i planering, utveckling och genomförande av arkitekturarbete och/eller informationsmodelleringsarbete inom Försäkringskassan. Du har en kommunikativ förmåga och kan enkelt förklara nyttan av att på ett strukturerat sätt arbeta med information. Det dagliga arbetet utförs på både strategisk och operativ nivå. För att lyckas i detta jobb krävs en god erfarenhet och kompetens inom verksamhetsarkitektur med inriktning informationsarkitektur och/eller informationsmodellering.  Du behöver också ha vilja och förmåga att utveckla Försäkringskassan vidare inom detta område.

För båda tjänsterna söker vi dig som

 • Minst tre-årig examen från högskola/universitet eller erfarenheter/kvalifikationer som bedöms likvärdiga.
 • Har erfarenhet av att arbeta verksamhetsnära med informationsarkitektur/ informationsmodellering i en stor organisation.
 • Har flerårig erfarenhet av verksamhetsutveckling med IT-inslag
 • Har helhetsperspektiv och är van att arbeta resultatorienterat mot strategiska mål.
 • Har en mycket god pedagogisk och kommunikativ förmåga och kan förklara komplexa problem på ett enkelt och tydligt sätt.
 • Har goda kunskaper gällande informationsmodellering i teori och praktik.
 • Självständigt planerar, driver och genomför aktiviteter.
 • Har mycket god samarbetsförmåga, kan motivera andra, hantera krav och ifrågasättanden samt stödjer och uppmuntrar andra i strävan efter att nå gemensamma mål.

Specifikt för respektive roll:

 • För rollen som Informationsarkitekt krävs att du har flerårig och aktuell erfarenhet inom området.

 • För rollen som Verksamhetsutvecklare inom informationsmodellering krävs att du har god analytisk förmåga och flerårig aktuell erfarenhet av workshopledning inom informationsmodellering.

Det är meriterande om du:

 • Kan informationsmodellering enligt IRM:s metod.
 • Har erfarenhet av att arbeta med en gemensam informationsmodell i en stor organisation
 • Har erfarenhet av EA-verktyget Aris.
 • Har erfarenhet av att arbeta i en stor offentlig organisation.
 • För rollen informationsarkitekt - är certifierad verksamhetsarkitekt.
 • För rollen informationsarkitekt – erfarenhet av arbete med verksamhetsregler eller förmågor.

Övrigt

Anställningarna är tillsvidare tjänster. Tillträde enligt överenskommelse. Placeringsort är Stockholm.

Kontaktpersoner

Rekryterande chef Christina Josefsson, tel. 010-116 92 45 (för frågor om tjänsten).

HR-specialist Emil Jarengrim, tel. 010-116 79 49. (för frågor om rekryteringsprocessen): Fackförbundet ST: Charlotta Lamin, tfn 010-116 47 45, Saco-S: Eva Bernegard, tfn 010-116 66 37, Seko ­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­Irre del Barba, tfn 010-115 30 87.

Vi tackar nej till erbjudanden om annonserings- och rekryteringshjälp.

Välkommen med din ansökan senast den 24 april 2018. Bifoga ditt CV där du beskriver din utbildning och erfarenhet samt ett personligt brev där du berättar varför du söker arbetet.

Liknande jobb

Liknande jobb